Acne - niet alleen een puberkwaal

Acne - niet alleen een puberkwaal

Acne is een onschuldige maar vervelende kwaal, die steeds vanzelf geneest. Ze uit zich door puistjes die vaak in het gezicht toeslaan. Maar ook op schouders, rug en borst waar ook veel talgklieren zitten kan acne voorkomen. Acne komt het vaakst voor bij pubers, maar iedereen kan er last van hebben, zelfs baby's.

Acne ontstaat door een combinatie van factoren. Bij jeugdpuistjes ('gewone' acne of acne vulgaris) spelen hormonen en bacteriën een belangrijke rol. Maar andere vormen van acne kunnen ook ontstaan door contact met vreemde stoffen, mechanische factoren (zoals druk of wrijving) of door sommige geneesmiddelen.

Jeugdpuistjes

In de huid zitten poriën, die onder meer een smeerklier bevatten. Deze klieren produceren de vetstof talg, die onder normale omstandigheden langs de porie naar buiten vloeit. De talg zorgt voor de afvoer van afschilferende huidcellen en een beschermend vetlaagje op de huid. Onder invloed van de geslachtshormonen beginnen de smeerklieren vanaf de puberteit te groeien en maken ze meer talg aan. Door een teveel aan talg kan de porie verstopt raken, waardoor overvloedige talg niet meer naar buiten kan. Zo’n verstopt kliertje noemen we eenmee-eter. Deze kan wit zijn door de opgehoopte talg, of zwart als hij wordt afgesloten door een propje afgeschilferde dode cellen. Als de bacterie Propionibacterium acnes - die diep in de talgkliertjes huist - zich gaat ontwikkelen, ontstaat er een ontsteking. Het gevolg hiervan is een rood puistje waarin zich gele etter kan vormen.

Risicofactoren :

Je hebt meer kans op acne als: beide of een van je ouders een ernstige acne doormaakten; je veel talg aanmaakt; je bepaalde geneesmiddelen inneemt (bv. sommige hormonen of het anti-epilepticum fenytoïne). Acne kan verergeren door : aan de huid te peuteren, te drukken of te wrijven; bepaalde medicijnen; frequent of veelvuldig zweten; een warme omgeving met een hoge vochtigheidsgraad.

Helaas heerst er over vele andere factoren nog heel wat onduidelijkheid. Zo is het niet helemaal duidelijk of een slechte lichaamshygiëne het ontstaan of verergeren van acne beïnvloedt. Wel weet men dat het overvloedig wassen en schrobben van de huid acne in de hand kan werken. Ook de invloed van voeding is nog onduidelijk. Vroeger dacht men dat vetrijke voeding puistjes kon uitlokken. Meer recent denkt men dat zuivelproducten een boosdoener zouden zijn. Dit is echter nog onvoldoende bewezen.

Aangezien een zuivere huid niet vanzelf komt raden wij u volgende gamma's aan.

Vichy (nu PROMO) verzorging en reiniging ineen!!!
Vichy Normaderm Complete Hydraterende Verzorging 50 ml flacon + GRATIS Reinigingsgel 100ml

De reinigsingsgel is ook in een groter formaat verkrijgbaar:
Vichy Normaderm Diepreinigende Gel 200 ml

La Roche Posay
Verzorging:
La Roche Posay Effaclar Duo+ Tube 40 ml

Reiniging:  
La Roche Posay Effaclar Reinigende Schuimgel 200 ml
La Roche Posay Effaclar Reinigende Schuimgel 400 ml     

Avène
Verzorging: 
Avène Triacnéal 30 ml

Reiniging:
Avène Cleanance Miccelair Water 400 ml            

Louis Widmer
Verzorging: 
Louis Widmer Skin Appeal Skin Care Gel  30 ml

Reiniging: 
Louis Widmer Skin Appeal Lipo Sol Mousse 150 ml

Opmerkingen 0